Mieszkańcy mieli okazję nauczyć się gotować nowe potrawy wyłącznie z naturalnych składników. Warsztaty miały charakter trochę inny niż wcześniej. To nie są już potrawy tradycyjne tylko z prostych produktów, które każdy ma pod ręką. Na spotkaniu zaprezentowane zostały także smakołyki przygotowane przez gospodynie z gminy Potok Górny. Wypieki i potrawy zostały dokładnie omówione przez same autorki. Był to czas na wymianę doświadczeń, jakie gospodynie stosują w swoich kuchniach. Na stolach znalazły się zimowe przetwory, piróg gryczany, swojskie smakołyki, kapusta wigilijna, racuszki, faworki, ciasta, gofry. Po prezentacji swoich specjałów uczestnicy warsztatów mieli możliwość wspólnego gotowania. Przy czterech stanowiskach mieszkańcy gminy przygotowały dwie potrawy, jesienną zupę - krem z dyni oraz naleśniki biszkoptowe zwane księżycami. Spotkanie przebiegało w miłej i sympatycznej atmosferze. Efektem końcowym były przygotowane dwa pyszne dania.